Kennismaking met Next Level Freelancer

Als freelancer, actief lid van Vereniging TestNet en fervent netwerker (het is net werken) zie ik regelmatig verschillende bedrijven langskomen, maar zo af en toe kom je bij een bedrijf dat niet direct in een hokje te plaatsen is en je toch even verbaast met een businessconcept dat daadwerkelijk verfrissend is.

Die momenten kan ik als ondernemer wel waarderen.

Zo zat ik vorige week aan tafel met Erik-Jan Roza en Erik van Duijn van Next Level Freelancer. Ze helpen met hun trainingsprogramma al een aantal jaar testers en developers met de overstap naar het freelancen (waar ik helemaal achter sta, maar zelf natuurlijk weinig aan heb), maar sinds kort hebben ze ook een initiatief waar ik wel warm van wordt.

Als freelancer mag ik gelukkig niet klagen over de hoeveelheid opdrachten en ben ik altijd wel ingezet, maar we zijn allemaal bekend met de overvloed aan bureau’s die de markt bestieren en redelijk hoge tarieven vragen. In de basis is dat niet heel erg als hun tarief redelijk is in verhouding met de moeite die ze leveren, maar het is natuurlijk extra leuk als je op eigen houtje binnenkomt bij een eindklant of je als freelancers onderling opdrachten uitwisselt.

Dit is exact wat zij faciliteren met hun platform. Ze maken het mogelijk (en schaalbaar) om als freelancers onderling opdrachten uit te wisselen. Dus als ik nu word benaderd door een klant voor een aanvraag terwijl ik niet beschikbaar ben, of als er op mijn huidige opdracht een aanvraag is voor een freelancer, dan kan ik die aanvraag op het platform posten en kan een andere freelancer hier op aanbieden. Zonder tussen bureau dus.

Ze hebben als doel om freelancers met elkaar te verbinden en op deze manier de tussen bureaus uit het proces te halen, en daar sta ik helemaal achter. Om de uitwisseling van opdrachten te stimuleren hebben ze een model ontwikkeld waarbij je als freelancer ook nog kan bijverdienen. Als je een opdracht plaatst en een ander start op die opdracht, krijg je 300 euro per maand en als je een opdracht van het platform afhaalt, betaal je 600 euro (300 voor de andere freelancer en 300 voor Next Level).

Omgerekend ben je dus 3,75 per uur (op basis van 160 uur) kwijt als je op opdracht zit, waarvan de helft ook nog eens naar een andere freelancer gaat. Als je niet op een opdracht zit via hun en alleen gebruik maakt van de borrels, de collectiviteitskortingen en je algehele lidmaatschap, betaal je maar 50 euro per maand.

Naar mijn mening een erg schappelijk (en leuk verzonnen) model wat een stuk beter voelt dan een bureau waar je 10 tot 20 euro of procent per uur betaalt.