De geschiedenis van de kassa

De geschiedenis van de kassa is een mooi en interessant verhaal die ooit ergens in de kroeg is begonnen en dus niet in een winkel zoals je zou verwachten. Kassasystemen zijn door de jaren heen enorm veranderd. De geschiedenis begint met een volledig mechanische kassa, die uiteindelijk is geëvolueerd tot een kassasysteem in de ‘cloud’.

De eerste kassa: “Ritty’s integere kassamedewerker”

De uitvinding van de kassa wordt toegeschreven aan James Ritty (1836-1918), uitbater van een bar in Dayton, Ohio. Sommige van Ritty’s werknemers hadden de gewoonte om door klanten betaald geld voor zichzelf te houden en dit dreef hem tot wanhoop.

De geschiedenis van de kassa
Ritty’s kassa werd al snel nagemaakt, zelfs van de hier afgebeelde kassa is niet zeker of het een origineel exemplaar betreft. Foto: Smithsonian

In 1878 reisde Ritty per stoomboot naar Europa. Tijdens deze reis raakte hij geïntrigeerd door een apparaat dat het aantal omwentelingen van de scheepsschroef nauwkeurig bijhield. Hij vroeg zich af of een soortgelijk mechanisme hem kon helpen om betalingen van zijn klanten bij te houden.

Terug in Dayton ging hij samen met zijn broer aan de slag. Na verschillende mislukte prototypen werd het derde ontwerp gepatenteerd als “Ritty’s integere kassamedewerker”. Ritty opende een fabriek voor de productie van de apparaten, maar een groot succes werd het niet.

Uiteidelijk verkocht hij zijn bedrijf aan investeerders die het omdoopten tot “National Cash Register”. Dit bedrijf (NCR)bestaat vandaag de dag nog steeds. (Bron: artikel van het National Museum of American History).

De technologische revolutie

Ritty’s kassa’s waren volledig mechanisch en werkten als een rekenmachine. De kassamedewerker voerde alle aankopen in op de kassa, waarna het totaalbedrag werd berekend en de kassalade met een belletje openging. Zo werd de baas van de onderneming gewaarschuwd dat er een transactie plaatsvond.

De eerste verbetering die de investeerders deden, was het toevoegen van een papierrol waarop de details van een transactie werden afgedrukt. Via deze kassabon kon de baas van een onderneming controleren of het juiste bedrag in rekening was gebracht. Daarnaast kon ermee voorkomen worden dat klanten ten onrechte beweerden te weinig wisselgeld teruggekregen te hebben.

In 1906 voegde John Kettering, werknemer bij het NCR, een elektromotor toe aan het tot dan toe volledig mechanische systeem. De eerste elektronische kassa was geboren. (Bron: artikel van The Core Memory Project)

De geschiedenis van de kassa - NCR
Model 51 van The National Cash Register met een automaat voor wisselgeld kwam in 1954 op de markt en werd al snel populair. Foto: Smithsonian.
Vanaf 1960 verliep de ontwikkeling van de kassa in sneltreinvaart. Bedrijven in Europa en Japan vervingen de tandwielen in de oude modellen door een kleine computer en een scherm van vloeibare kristallen. Het werkingsprincipe bleef echter gelijk. De meest populaire producent van zulke kassa’s was Casio.

In 1974 werd het mogelijk om een barcodescanner toe te voegen aan een kassa. Het eerste exemplaar hiervan werd in gebruik genomen door een supermarkt in Ohio, daar waar het allemaal begonnen was voor Ritty.

De kassasystemen uit die tijd zijn te vergelijken met de huidige kassasystemen. Het was alleen nog niet mogelijk om verschillende kassa’s met elkaar te verbinden.

De moderne kassa: een netwerkcomputer

In 1973 lukte het voor het eerst om verschillende kassa’s met elkaar te verbinden via de IBM 3650, een computer die transacties kon registreren van 128 kassa’s die met kabels met elkaar in verbinding stonden.

De eerste kassa met een microprocessor (Intel 8008) werd in 1974 ontwikkeld voor restaurantketen McDonald’s. Medewerkers hoefden vanaf toen alleen nog maar de hoeveelheid voor een voorgeprogrammeerd product aan te geven. De kassa berekende vervolgens het totale verschuldigde bedrag.

atari_pos_touchscreen_comdex_1986
Het eerste kassasysteem met een touchscreen, gepresenteerd door Atari tijdens de Comdex computerbeurs in het najaar van 1986. Foto: Viewtouch.

In 1986 verscheen de eerste kassa met een touchscreen: de View Touch. Draaiend op een Atari 520ST-systeem is het een voorloper van moderne kassasystemen. Het maakte echter gebruikt van een speciaal besturingssysteem.

Tegenwoordig produceren vrijwel alle fabrikanten netwerkkassa’s met een touchscreen, maar stand-alone kassa’s zijn nog steeds erg populair in Nederland en worden ook nu nog steeds in veel winkels gebruikt.

Windows voor kassasystemen

sharp_up800_horeca_kassa
De Sharp UP 800, een combinatie van een traditionele kassa met Windows software en touchscreen.

Vanaf 1992 is Windows software gaan ontwikkelen voor kassasystemen. Hun oplossingen in combinatie met de steeds lager wordende kosten van microprocessors maakten een revolutionaire evolutie van de kassasoftware-industrie mogelijk.

De software kon gedownload worden en geïnstalleerd op een kassa of lokale server. Met de gespecialiseerde software en de komst van het touchscreen werd het voor bedrijven mogelijk om een eigen interface samen te stellen die precies aansloot bij hun behoeften.

Zelfs tegenwoordig, nu cloud based kassasystemen sterk aan populariteit winnen, kiezen veel ondernemers er nog steeds voor om (deels) gebruik te maken van lokale software.

 

Kassa’s van de 21e eeuw: in de “cloud”

De kassasystemen van tegenwoordig kunnen steeds meer. Door de ontwikkeling van netwerken en internet kunnen gegevens en berekeningen worden opgeslagen en op een externe computer worden uitgevoerd. Alle gegevens worden bewaard in de cloud.

De kassasoftware draait niet meer op de kassa zelf, maar werkt op afstand via een webinterface of een lokaal geïnstalleerd programma dat gedeeltelijk offline werkt en gegevens verzendt naar de externe computers die verantwoordelijk zijn voor de backoffice (verkoopanalyses, boekhouding, voorraadbeheer enz.).

Het wordt steeds gebruikelijker om het frontofficegedeelte van de kassasoftware uit te voeren op mobiele apparaten, zoals telefoons of tablets.

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een modulair kassasysteem te bouwen door onderdelen (geldlade, barcodescanner, enz.) aan het mobiele apparaat toe te voegen. Deze Ipad kassa’s worden steeds populairder in Nederland.

De nieuwste kassasystemen bevatten alles waar een ondernemer van droomt om zijn bedrijf te laten groeien: een productoverzicht met foto’s, voorraadbeheer, klantenbeheer en de mogelijkheid om verschillende betaalmethoden te accepteren.

Kassaleveranciers actief in Nederland

In Nederland zijn aardig wat kassaleveranciers actief bij heel veel verschillende retailers. In het overzicht hieronder staan een aantal van de grootste kassaleveranciers in Nederland die ik in kaart heb gebracht. Door op een foto te klikken gaat u naar een eigen pagina van de desbetreffende kassaleverancier waarop meer informatie staat over deze kassaleverancier maar ook bij welke Nederlandse retailers zij de kassa leveren.

AXI BV
AXI BV
Centric
Centric
Cow Hills
Cow Hills
CTAC
CTAC
Detasoft
Detasoft
DieboldNixdorf
DieboldNixdorf
Eijsink
Eijsink
Fujitsu
Fujitsu
GK Software
GK Software
K3 Business Technologies
K3 Business Technologies
NCR
NCR
NedFox BV
NedFox BV
Newway
Newway
ToshibaTEC
ToshibaTEC
Valk Solutions
Valk Solutions
Vendit
Vendit