Werkervaring bij Van der Rijk

Berry van der Rijk heeft in de zomer van 2017 het besluit genomen om voor zichzelf te beginnen als Retail Software Tester. Hij heeft zich eind augustus 2017 reeds ingeschreven bij de KvK. Voordat hij echt voor zichzelf wilde beginnen heeft hij er eerst voor gezorgd dat hij alles op orde had om daadwerkelijk een opdracht voor zichzelf te regelen. Ook wilde hij zijn toenmalige opdracht als Test Manager kassa Vervanging bij NS Stations eerst afronden, want hij wilde die werkervaring bij NS Stations zeker meenemen naar zijn eigen klanten. Na de start van de uitrol van de nieuwe kassa’s van AXI BV bij NS Stations is Berry in 2018 daadwerkelijk voor zichzelf begonnen.

Lopende opdrachten

 

Stichd (‘s-Hertogenbosch)
Retail Software Tester
Vanaf december 2023
stichd logo Stichd zal tijdens de raceweekends exclusief de fanwinkels exploiteren. Deze winkels zullen gelicentieerde producten uit de Formule 1 verkopen, evenals replica teamkleding, fanwear en speciale editiecollecties van alle tien teams op de Formule 1-grid en F1-legendes.

Stichd zal tot 65 mobiele winkels opzetten tijdens meer dan 20 races in 19 verschillende landen, wat neerkomt op meer dan 4.000 m² verkoopruimte.

Ik ben gevraagd om te helpen bij het testen van de nieuwe POS voor deze winkels en ervoor te zorgen dat de volledige POS-omgeving voldoet aan de lokale fiscale vereisten en voldoet aan de regelgeving van de lokale overheid.

Afgeronde opdrachten

JUMBO Supermarkten (Veghel)
Retail Software Tester
Sep 2023 – Dec 2023
Jumbo Logo Toen in 2019 Jumbo de eerste supermarkten openden in Belgie hebben ze, in plaats van SAP ECC te implementeren, gelijk de nieuwste versie van SAP, SAP S/4HANA, geimplementeerd. Nadat deze implementatie succevol was afgerond is er besloten dat ook de Nederlandse DC’s en filialen overgaan naar SAP S/4HANA. Deze migratie wordt uitgvoerd binnen Jumbo door de afdeling Tech & Data en ik ben sinds september 2023 onderdeel van het DC OPS team waar ik als SAP Tester werk in het SCM2 team.

Als SAP tester test ik de nieuw ontwikkelde GAP’s en automatiseer ik deze gelijk met behulp van de testautomatiserings TOSCA van Tricentis. Hiervoor heb ik meerdere trainingen gevolgd en certificaten gehaald.

HEMA (Amsterdam)
Retail Software Tester
September 2023
Logo HEMA Ik ben door HEMA gevraagd om te helpen met het opstellen van een nieuw testplan voor de koppeling tussen de Cow Hills Kassa en de CIKAM Cash Recycler emulator.

Tijdens deze korte opdracht heb ik een nieuwe interne medewerker een korte introductie tot het testen van kassa’s gegeven en heb ik een nieuwe teststrategie geïntroduceerd voor het testen van nieuwe releases van de kassa.

Deze opdracht heb ik in één week uitgevoerd op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Homefashion Group (Raamsdonksveer)
Retail Software Tester
Feb 2019 – Dec 2023
Logo Homefashion Group De oude kassa omgeving van Leen Bakker was verouderd en de gebruikte software (Retail-J) werd niet langer door de leverancier ondersteund. Daarnaast had Leen Bakker een duidelijke omnichannel strategie en moeten de kassa systemen van de fysieke winkels naadloos aansluiten bij de online internet winkel.

Het doel van het Cow Hills kassa project was de vervanging van alle kassa systemen van de Leen Bakker winkels. Als Retail Software Tester maakte ik deel uit van het Cow Hills implementatie project team waarin ik verantwoordelijk was voor het gehele testproces.

In augustus 2019 is de pilot gestart in filiaal Kanaaldijk in Eindhoven en in november 2019 is de tweede pilot winkel in Waalwijk toegevoegd. In december 2019 is het eerste Belgische filiaal overgegaan op Cow Hills waardoor beide landen sindsdien officieel live zijn.

Begin februari 2020 begon de uitrol voor de rest van de filialen en in 2021 zijn de laatste filialen en ondernemingen, zoals Leen Bakker zakelijk, overgegaan op Cow Hills. Ik ben nu nog steeds betrokken bij het testen van alle nieuwe releases van de kassa en ben ik als business analist betrokken bij alle complexe issues om deze te analyseren en te reproduceren.

In 2021 zijn Leen Bakker en Kwantum samen onder één directie gekomen van de Homefashion Group, waardoor ik nu ook voor Kwantum de regressie test set onderhoud voor het testen van de Cow Hills kassa.

Intergamma (Leusden)
Testcoördinator migratie Fiji
Jan 2022 – Mrt 2023
Logo Intergamma - Gamma - Karwei Ik ben door Intergamma gevraagd om ze te ondersteunen bij het voorbereiden en uitvoeren van alle testsoorten ten behoeve van de upgrade van het kassasysteem van AXI (Daytona naar Fiji) bij Intergamma B.V. voor de ketens Gamma, Karwei en Gamma België.

Ik heb de volledige upgrade succesvol getest en Intergamma is sinds januari 2023 volledig over op Fiji.

AS Watson Benelux (Renswoude)
Test Consultant
Okt 2020 – Okt 2021
Logo A.S. Watson Benelux A.S. Watson Benelux is onderdeel van A.S. Watson Group, ’s werelds grootste internationale retailer in health & beauty. Wereldwijd heeft A.S. Watson ruim 15.700 winkels en 12 retailmerken. A.S. Watson Group maakt weer deel uit van het internationale concern CK Hutchison Holdings Limited. AS Watson heeft de volgende winkelformules: Kruidvat, Trekpleister, Prijsmepper, ICI PARIS XL en Pour Vous.

Ik ben door AS Watson gevraagd om een analyse te doen op het testproces van het functioneel beheer team en heb daar een rapport over geschreven met aanbevelingen om het proces te verbeteren. Naar aanleiding van dit rapport ben ik door A.S. Watson gevraagd om als Test Coach de pilot voor de upgrade van de NCR kassa naar de nieuwste versie (R10) voor Kruidvat te begeleiden op het gebied van test-strategie, testplanning en testuitvoer. Werkzaamheden waren onder andere:

  • Testplanning in TestRail
  • Testuitvoer met logging in JIRA
  • Testautomatisering (m.b.v. KeyLib)
  • Coachen van de verschillende testers
  • Verbeteren van het testproces inclusief het gerbuik van de juiste tooling.
  • Helpen en ondersteunen van de testmanager met alle test relateerde issues en met de teststrategie.

De R10 kassa is in oktober 2021 als pilot gestart in 1 Kruidvat filiaal ergens in Nederland. Naar aanleiding van de pilot zal A.S. Watson besluiten hoe het traject verder wordt ingezet.

Zeo (Utrecht)
Test Consultant
Sep 2020 – Dec 2020
ZEO Zeo is een bedrijf in Utrecht die zich bezig houdt met online marketing en webdevelopment. Ze maken en beheren E-commerce platforms voor onder andere Simon Leveltde Snoerboer en Mamaloes Babysjop. Dit doen ze met behulp van MagentoWordPress of Shopware, waar de laatste steeds meer de standaard wordt.

Ik ben door Zeo gevraagd om hier een testproces voor op te zetten. Ook mag ik helpen met het testen van een Shopware webshop voor één van hun klanten.

Vomar Voordeelmarkt (Alkmaar)
Retail Test Consultant
Jul 2020 – Okt 2020
Logo Vomar Voordeelmarkt Ik ben door Vomar Voordeelmarkt gevraagd om de regressie test strategie te verbeteren en de regressie test scripts te optimaliseren, zodat deze bij elke release van het kassasysteem gebruikt kunnen worden zodat het risico op productie issues verlaagd kan worden.

Ook heb ik voor Vomar Voordeelmarkt een dashboard gemaakt zodat de voortgang van elke release op het gebied van testen goed gemonitord kan worden.

COOP Supermarkten (Deventer)
Retail Test Consultant
Jan 2020 – Jul 2020
Logo COOP COOP Supermarkten is bezig met een omvangrijk project voor de implementatie van een nieuwe POS applicatie. Dit project heeft een grote impact, zowel op de organisatie als op de applicaties.

Naast het inrichten van een nieuwe testomgeving zal ook de testaanpak van het huidige testteam veranderen. Voorheen waren hun activiteiten beperkt tot de POS applicatie. In de nieuwe situatie zal dit breder worden en meer integraal moeten worden getest. Het is noodzakelijk het testteam bij deze verandering begeleiding te geven.

COOP Supermarkten heeft mij gevraagd om deze begeleiding te geven en tegelijkertijd een QA rol op te nemen om het testproces te professionaliseren en efficiënter in te richten.

Ik heb een keten regressie test strategie gemaakt voor COOP Supermarkten die nu bij elke nieuwe release wordt gebruikt om gecontroleerd te testen rekening houdend met de keten en de verschillende versies tussen de centrale applicatie en de kassa’s in de winkels.

Indocs (Utrecht)
Test Coach
Sep 2019 – Nov 2019
Logo Indocs Indocs is een Business App ontwikkelaar uit Utrecht die apps maakt om processen bij bedrijven te optimaliseren gebruik makend van K2 FiveOutSystemsPegaMicrosoft FlowWebMerge en Xamarin.

Ik ben gevraagd om hun test proces naar een hoger niveau te brengen door hun ontwikkelaars en testers te coachen op het gebied van functioneel testen en acceptatie testen.

Detailresult (Velsen-Noord)
Regressie Test Consultant
Mei 2019 – Okt 2019
Logo DetailResult - Dekamarkt - Dirk Detailresult ICT ondersteunt de Groep op het gebied van informatievoorziening en automatisering. Het team winkelsystemen beheert circa 1700 kassasystemen en de aanpalende systemen/devices in de winkels van Dirk en Dekamarkt. De intentie is om zoveel als mogelijk mee te lopen in de upgrades vanuit CentricCentric levert elke 6 weken een update van de StoreWorld suite. Echter het volledig (regressie) testen van deze nieuwe updates is op dit moment te arbeidsintensief om met iedere update mee te kunnen doen.  Op dit moment is de huidige documentatie voor het testen voornamelijk gebaseerd op een checklist van te testen punten en zijn deze ook niet helemaal up to date met de laatste ontwikkelingen (o.a SelfCheckOut, loyalty, mobielbetalen, Home delivery).

Ik heb in mei  2019 een regressie test set gemaakt voor het gehele afrekenproces in de SelfCheckOut omgeving (direct op SCO en via zelfscan met handterminals) plus het onderhoud op de kassa’s en de geldmachines.

Aansluitend heb ik de bestaande checklists omgebouwd naar een echte regressie test set voor de lijnkassa en de baliekassa en voor OBP (de back-office applicatie van Centric) en heb ik voor de mobiele kassa die gebruikt wordt bij het thuisbezorgen een nieuwe regressie test set gemaakt.

Als laatste heb ik in Excel, met behulp van VBA, een dashboard gemaakt van waaruit een nieuwe regressie test set aangemaakt kan worden voor een nieuwe release. Vanuit dit dashboard worden dan alle bestanden gegenereerd die gebruikt en gevuld kunnen worden tijdens het testen en kan de huidige status worden opgehaald om snel de voortgang te bepalen van de desbetreffende regressie test.

AXI B.V. (Breda)
Retail Test Consultant
Jan 2019 – Apr 2019
AXI RS Door het BWA programma van PLUS Retail is het onderhoud op het huidige ERP systeem van PLUS Retail stil gelegd. In december 2018 is vastgesteld dat het uitstellen van onderhoud niet langer verantwoord was en is een continuïteitsprogramma vorm gegeven.

Als retail software tester maak ik deel uit van het AXI B.V. development team dat de modernisering van het huidige ERP systeem van Plus Retail uit voert. Dit behelst de migratie van een Oracle forms applicatie naar een moderne APEX applicatie waar de schermen as-is worden overgenomen. Dit project wordt op een Agile/Scrum manier uitgevoerd.

PLUS Retail B.V. (Utrecht)
Acceptatie Test Manager BWA (Bedrijf en Winkel Automatisering)
Mrt 2018 – Dec 2018
Logo Plus Supermarkten PLUS Retail heeft in 2016 besloten SAP ECC/Retail te implementeren als centrale applicatie ter ondersteuning van haar commerciële, logistieke en financiële activiteiten, gerelateerd aan het assortiment dat door de ondernemers wordt verkocht aan de consument. Als aanvulling op SAP ECC/Retail zouden de modules Forecast & Replenishment (F&R), Promotie Management Retail (PMR) en Customer Activity Repository (CAR) worden ingezet om de functionele scope van PLUS Retail volledig af te dekken.

In dit programma was ik als Gebruikers Acceptatie Test Manager verantwoordelijk voor de volledige gebruikers acceptatie test. In december 2018 is besloten het BWA programma te beëindigen en het legacy systeem te moderniseren. Zie ook dit artikel.

Samenwerkingen

Test Monitor
Gebruiker
Vanaf 2023
Test Monitor - Logo TestMonitor ontwikkelt online testmanagement software voor elke organisatie. Ze bieden hun klanten een eenvoudige en intuïtieve aanpak om te testen, zodat aannames verleden tijd zijn. Ze ondersteunen klanten door middel van hun software en onboarding expertise wanneer ze nieuwe, complexe IT implementeren, software updates uitvoeren of een helpende hand nodig hebben. Met hun tool en energieke consultants hebben ze een leidende positie opgebouwd op het gebied van online testmanagement software.

Ik heb in 2023 kennis gemaakt met Jan Klos en gesproken over een partnerschap, waarin ik actief uitkijk naar mogelijkheden om TestMonitor in te zetten bij mijn klanten en zij actief uitkijken naar klanten waar ik mijn retail kennis kan inzetten.

Praegus
Test Consultant
Vanaf 2018
Logo Praegus Mijn eerste inzet als zelfstandig retail software tester was een klus die ik via Praegus heb mogen vervullen. Praegus was preferred supplier op het gebied van software testen bij PLUS Retail B.V. en ik mocht de Acceptatie Test Manager voor het BWA programma vervangen. Ik heb dit met veel plezier gedaan en daar ook samengewerkt met enkele Praegustatoren en dat is ook goed bevallen.

Na afloop van de opdracht goed contact gehouden met Praegus en in maart 2019 heb ik samen met Praegus een thema avond van de Vereniging TestNet georganiseerd. Tijdens deze avond zijn er twee workshops gehouden over twee verschillende test tools, namelijk Cypress en LoadRunner. Deze avond was zeer druk bezocht en werd als een groot succes beschouwd. Deze samenwerking is dus zeker voor herhaling vatbaar.

Begin 2020 heb ik eindelijk Marte van Balen ontmoet en ben ik begonnen met het volgen van enkele online trainingen van hun online academy. Het eerste certificaat is inmiddels binnen.

Contakt Consulting
Retail Software Tester
Vanaf 2019
Contakt Consulting Tijdens mijn eerste bezoek aan EuroCIS ben ik in contact gekomen met Ronald van Putten en Erwin Baarends van Contakt Consulting. Zij zijn een consultancy bedrijf met een groot netwerk van zelfstandige consultants met een focus op de retail branche. Nadat zij hadden verteld wat zij doen en ik heb uitgelegd waar ik goed in ben gingen er bij hun al een paar lampjes branden.

Dit heeft er uiteindelijk toe geleidt dat ik in 2019 een leuke opdracht uit heb mogen voeren bij Detailresult (van de Dirk en Deka), in 2020 bij de COOP en in 2021 bij A.S. Watson.

Verder heb ik ook al een aantal van hun Ronde Tafels bezocht, zoals die van 19 juni 2019 en die van 12 februari 2020 dus een leuke club om bij aan te sluiten.