Werkervaring bij Van der Rijk

Berry van der Rijk heeft inmiddels meer dan 2 jaar werkervaring bij Van der Rijk. Berry heeft in de zomer van 2017 het besluit genomen om voor zichzelf te beginnen als Retail Software Tester. Hij heeft zich eind augustus 2017 reeds ingeschreven bij de KvK. Voordat hij echt voor zichzelf wilde beginnen heeft hij er eerst voor gezorgd dat hij alles op orde had om daadwerkelijk een opdracht voor zichzelf te regelen. Ook wilde hij zijn toenmalige opdracht als Test Manager kassa Vervanging bij NS Stations eerst afronden, want hij wilde die werkervaring bij Van der Rijk zeker meenemen naar zijn eigen klanten. Na de start van de uitrol van de nieuwe kassa’s van AXI BV bij NS Stations is Berry daadwerkelijk voor zichzelf begonnen.

Lopende opdrachten

Vomar Voordeelmarkt (Alkmaar)
Retail Test Consultant
Vanaf juli 2020
Ik ben door Vomar Voordeelmarkt gevraagd om de regressie test strategie te verbeteren en de regressie test scripts te optimaliseren, zodat deze bij elke release van het kassasysteem gebruikt kunnen worden zodat het risico op productie issues verlaagd kan worden.

Ook zal ik voor Vomar Voordeelmarkt een dashboard maken zodat de voortgang van elke release op het gebied van testen goed gemonitord kan worden.

Leen Bakker (Raamsdonksveer)
Retail Software Tester
Vanaf februari 2019
Werkervaring bij Van der Rijk - Leen Bakker De huidige kassa omgeving van Leen Bakker is verouderd en de gebruikte software (Retail-J) wordt niet langer door de leverancier ondersteund. Daarnaast heeft Leen Bakker een duidelijke omnichannel strategie en zullen de kassa systemen van de fysieke winkels naadloos moeten aansluiten bij de online internet winkel.

Het doel van het Cow Hills kassa project is de vervanging van alle kassa systemen van de Leen Bakker winkels. Als Retail Software Tester maak ik deel uit van het Cow Hills implementatie project team waarin ik verantwoordelijk ben voor het gehele testproces.

Ik ben hiervoor tot en met april 2019 2 dagen in de week voor werkzaam op locatie Raamsdonksveer. Vanaf mei 2019 is dit uitgebreid naar 3 dagen in de week.

In augustus 2019 is de pilot gestart in filiaal Kanaaldijk in Eindhoven en in november 2019 is de tweede pilot winkel in Waalwijk toegevoegd. In december 2019 is het eerste Belgische filiaal overgegaan op Cow Hills waardoor beide landen nu officieel live zijn.

Begin februari 2020 begint de uitrol voor de rest van de filialen.

Afgeronde opdrachten

COOP Supermarkten (Deventer)
Retail Test Consultant
Jan 2020 – Jul 2020
Werkervaring bij Van der Rijk - COOP COOP Supermarkten is bezig met een omvangrijk project voor de implementatie van een nieuwe POS applicatie. Dit project heeft een grote impact, zowel op de organisatie als op de applicaties.

Naast het inrichten van een nieuwe testomgeving zal ook de testaanpak van het huidige testteam veranderen. Voorheen waren hun activiteiten beperkt tot de POS applicatie. In de nieuwe situatie zal dit breder worden en meer integraal moeten worden getest. Het is noodzakelijk het testteam bij deze verandering begeleiding te geven.

COOP Supermarkten heeft mij gevraagd om deze begeleiding te geven en tegelijkertijd een QA rol op te nemen om het testproces te professionaliseren en efficiënter in te richten.

Ik heb een keten regressie test strategie gemaakt voor COOP Supermarkten die nu bij elke nieuwe release wordt gebruikt om gecontroleerd te testen rekening houdend met de keten en de verschillende versies tussen de centrale applicatie en de kassa’s in de winkels.

Indocs (Utrecht)
Test Coach
Sep 2019 – Nov 2019
Indocs Indocs is een Business App ontwikkelaar uit Utrecht die apps maakt om processen bij bedrijven te optimaliseren gebruik makend van K2 FiveOutSystemsPegaMicrosoft FlowWebMerge en Xamarin.

Ik ben gevraagd om hun test proces naar een hoger niveau te brengen door hun ontwikkelaars en testers te coachen op het gebied van functioneel testen en acceptatie testen.

Detailresult (Velsen-Noord)
Regressie Test Consultant
Mei 2019 – Okt 2019
Werkervaring bij Van der Rijk - DetailResult Detailresult ICT ondersteunt de Groep op het gebied van informatievoorziening en automatisering. Het team winkelsystemen beheert circa 1700 kassasystemen en de aanpalende systemen/devices in de winkels van Dirk en Dekamarkt. De intentie is om zoveel als mogelijk mee te lopen in de upgrades vanuit CentricCentric levert elke 6 weken een update van de StoreWorld suite. Echter het volledig (regressie) testen van deze nieuwe updates is op dit moment te arbeidsintensief om met iedere update mee te kunnen doen.  Op dit moment is de huidige documentatie voor het testen voornamelijk gebaseerd op een checklist van te testen punten en zijn deze ook niet helemaal up to date met de laatste ontwikkelingen (o.a SelfCheckOut, loyalty, mobielbetalen, Home delivery).

Ik heb in mei  2019 een regressie test set gemaakt voor het gehele afrekenproces in de SelfCheckOut omgeving (direct op SCO en via zelfscan met handterminals) plus het onderhoud op de kassa’s en de geldmachines.

Aansluitend heb ik de bestaande checklists omgebouwd naar een echte regressie test set voor de lijnkassa en de baliekassa en voor OBP (de back-office applicatie van Centric) en heb ik voor de mobiele kassa die gebruikt wordt bij het thuisbezorgen een nieuwe regressie test set gemaakt.

Als laatste heb ik in Excel, met behulp van VBA, een dashboard gemaakt van waaruit een nieuwe regressie test set aangemaakt kan worden voor een nieuwe release. Vanuit dit dashboard worden dan alle bestanden gegenereerd die gebruikt en gevuld kunnen worden tijdens het testen en kan de huidige status worden opgehaald om snel de voortgang te bepalen van de desbetreffende regressie test.

AXI B.V. (Breda)
Retail Test Consultant
Jan 2019 – Apr 2019
AXI RS Door het BWA programma van PLUS Retail is het onderhoud op het huidige ERP systeem van PLUS Retail stil gelegd. In december 2018 is vastgesteld dat het uitstellen van onderhoud niet langer verantwoord was en is een continuïteitsprogramma vorm gegeven.

Als retail software tester maak ik deel uit van het AXI B.V. development team dat de modernisering van het huidige ERP systeem van Plus Retail uit voert. Dit behelst de migratie van een Oracle forms applicatie naar een moderne APEX applicatie waar de schermen as-is worden overgenomen. Dit project wordt op een Agile/Scrum manier uitgevoerd.

PLUS Retail B.V. (Utrecht)
Acceptatie Test Manager BWA (Bedrijf en Winkel Automatisering)
Mrt 2018 – Dec 2018
PLUS Retail heeft in 2016 besloten SAP ECC/Retail te implementeren als centrale applicatie ter ondersteuning van haar commerciële, logistieke en financiële activiteiten, gerelateerd aan het assortiment dat door de ondernemers wordt verkocht aan de consument. Als aanvulling op SAP ECC/Retail zouden de modules Forecast & Replenishment (F&R), Promotie Management Retail (PMR) en Customer Activity Repository (CAR) worden ingezet om de functionele scope van PLUS Retail volledig af te dekken.

In dit programma was ik als Gebruikers Acceptatie Test Manager verantwoordelijk voor de volledige gebruikers acceptatie test. In december 2018 is besloten het BWA programma te beëindigen en het legacy systeem te moderniseren. Zie ook dit artikel.

Samenwerkingen

 

Praegus
Test Consultant
Vanaf 2018
Praegus Mijn eerste inzet als zelfstandig retail software tester was een klus die ik via Praegus heb mogen vervullen. Praegus was preferred supplier op het gebied van software testen bij PLUS Retail B.V. en ik mocht de Acceptatie Test Manager voor het BWA programma vervangen. Ik heb dit met veel plezier gedaan en daar ook samengewerkt met enkele Praegustatoren en dat is ook goed bevallen.

Na afloop van de opdracht goed contact gehouden met Praegus en in maart 2019 heb ik samen met Praegus een thema avond van de Vereniging TestNet georganiseerd. Tijdens deze avond zijn er twee workshops gehouden over twee verschillende test tools, namelijk Cypress en LoadRunner. Deze avond was zeer druk bezocht en werd als een groot succes beschouwd. Deze samenwerking is dus zeker voor herhaling vatbaar.

Begin 2020 heb ik eindelijk Marte van Balen ontmoet en ben ik begonnen met het volgen van enkele online trainingen van hun online academy. Het eerste certificaat is inmiddels binnen.

Contakt Consulting
Retail Software Tester
Vanaf 2019
Contakt Consulting Tijdens mijn eerste bezoek aan EuroCIS ben ik in contact gekomen met Ronald van Putten en Erwin Baarends van Contakt Consulting. Zij zijn een consultancy bedrijf met een groot netwerk van zelfstandige consultants met een focus op de retail branche. Nadat zij hadden verteld wat zij doen en ik heb uitgelegd waar ik goed in ben gingen er bij hun al een paar lampjes branden.

Dit heeft er uiteindelijk toe geleidt dat ik in 2019 een leuke opdracht uit heb mogen voeren bij Detailresult (van de Dirk en Deka) en in 2020 bij de COOP.

Verder heb ik ook al een aantal van hun Ronde Tafels bezocht, zoals die van 19 juni 2019 en die van 12 februari 2020 dus een leuke club om bij aan te sluiten.