Nieuwe regels rondom afprijzingen

Nieuwe regels rondom afprijzingenEr zijn nieuwe regels rondom afprijzingen. Sinds 28 mei 2022 is de nieuwe richtlijn voor consumentenbescherming in werking getreden. Deze EU-richtlijn Modernisering Consumentenbescherming moet zorgen voor een betere handhaving van de Europese consumentenregels. De nieuwe consumentenregels spelen in op met name digitale ontwikkelingen. Ik zie bij mijn klanten, grote retailers zoals Leen Bakker en Gamma en Karwei, dat ze hier druk mee bezig zijn de laatste maanden.

Referentieprijs

De nieuwe regels rondom afprijzingen geldt voor prijsvergelijkingen met vorige eigen prijzen, ‘van/voor-prijzen’. Of de korting in procenten of met een bedrag wordt aangeven, is niet relevant. De ‘van’-prijs, in de wet referentieprijs genoemd, moet de laagste prijs zijn die een ondernemer in een periode van minimaal 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. Kort gezegd: is jouw product de afgelopen 30 dagen lager geprijsd geweest dan de normale prijs, dan moet de ‘van’-prijs die lagere verkoopprijs zijn.

Hierdoor is het dus niet langer mogelijk om (nep)aanbiedingen te doen door vlak voor een aanbieding de prijs te verhogen en zo het verschil in prijs met de aanbieding te ‘vergroten’.

Autoriteit Consument & MarktHet niet naleven van deze nieuwe wetgeving kan leiden tot een zogenaamde oneerlijke handelspraktijk. Dit geeft de consument bepaalde rechten, waaronder ontbinding van de koop, én de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan dan handhavend optreden, met een mogelijke boete tot gevolg.

Lees hier het complete artikel.

Over de auteur

Berry van der RijkMet zijn jarenlange ervaring als software tester gecombineerd met zijn uitgebreide kennis van retail processen en kassasystemen kan Berry van der Rijk (www.retailtester.nl) in een korte periode op basis van een product risico analyse uw (kassa) systeem testen en u inzicht geven in de kwaliteit en de openstaande risico’s aan de hand waarvan u kunt bepalen of u de opgeleverde release wel of niet in gebruik wilt gaan nemen.

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Berry, neem dan contact op via berry@vanderrijk.nl of bel direct op +31628452551