In 2027 gaat de oude vertrouwde barcode verdwijnen. De technologie voor automatische identificatie en het vastleggen van gegevens staat op het punt een dramatische uitbreiding te ondergaan, en retailers zullen willen weten hoe ze het beste van de verandering kunnen profiteren.
Tegen 2027 zullen de traditionele Universal Product Codes (UPC’s) die we allemaal kennen en waarderen, overgaan op een tweedimensionale (2D) barcode of QR-code die veel meer gegevens op verpakkingen kan opslaan. De verhuizing, grotendeels gemaakt door de vraag van consumenten naar aanvullende informatie over de producten die ze kopen, wordt begeleid door GS1 US, die onlangs een testkit heeft gelanceerd om retailers te helpen de verandering door te voeren.
De kit, onderdeel van GS1’s Sunrise 2027-programma, evalueert het vermogen van een bedrijf om QR-codes vast te leggen op alle transactiepunten (verkooppunt, ontvangst, verzending, enz.). Het programma is ontworpen om retailers en merken te helpen ervoor te zorgen dat er minimale uitdagingen zijn bij de overgang naar 2D-barcodescanning.
De verwachte voordelen van de overstap naar 2D-barcodescanning zijn onder meer vereenvoudiging van retail berichten, verbeterd voorraadbeheer, meer duurzaamheid in ethische inkooppraktijken en betere product-authenticatie en meer merkvertrouwen. De nieuwe codes bieden retailers ook de mogelijkheid om de gegevens voor veel gebruiksscenario’s te analyseren, waaronder kortingen, vervaldatums bevestigen, lotcodes controleren zodat teruggeroepen producten de winkel niet verlaten en verbinding maken met loyaliteitsprogramma’s.
Wat betekend dit voor retailers
In de VS is recentelijk een pilot uitgevoerd bij 3 grote retailers en hun kassaleveranciers om de gereedheid van de retailers te beoordelen. Op basis van de resultaten moeten de kassaleveranciers hun systemen zodanig aanpassen dat ze in staat zijn om ook 2D-barcodes te verwerken, nieuwe gegevens te interpreteren en efficiënt af te rekenen. Hoewel retailers in de test beeldscanners hadden geïnstalleerd, toonden tests verschillende gereedheidsproblemen aan bij het succesvol scannen, verwerken en opslaan van gegevens. Retailers moeten dus ook hun hardware- en software-infrastructuur upgraden voor alle POS-formaten om de gegevens te kunnen scannen, lezen en opnemen.
Ook in Nederland zullen de retailers van hun kassaleveranciers verwachten dat deze hun afrekensystemen (POS, SCO, Mobile POS) op tijd klaar maken voor het scannen en verwerken van deze nieuwe 2D barcodes.
Over de auteur
Met zijn jarenlange ervaring als software tester gecombineerd met zijn uitgebreide kennis van retail processen en kassasystemen kan Berry van der Rijk (www.retailtester.nl) in een korte periode op basis van een product risico analyse uw (kassa) systeem testen en u inzicht geven in de kwaliteit en de openstaande risico’s aan de hand waarvan u kunt bepalen of u de opgeleverde release wel of niet in gebruik wilt gaan nemen.
Bent u geïnteresseerd in de diensten van Berry, neem dan contact op via berry@vanderrijk.nl of bel direct op +31628452551