Aantal betalingen in winkels in 2020 voorspeld

Onderstaand bericht met grafiek kwam ik vorige week tegen op LinkedIn en aangezien ik erg geïnteresseerd ben in betalingen en grafieken viel deze grafiek mij extra op. In dit artikel ga ik proberen een voorspelling te doen hoeveel contante en betaalpas betalingen in 2020 worden gedaan. Ik zal dit doen aan de hand van een trendanalyse op basis van historische data en met de kennis van nu over het aantal geldopnames bij de pinautomaten.

De bron van deze grafiek komt van de website van Betaalvereniging Nederland maar wat staat hier nu eigenlijk en wat kunnen we met deze grafiek voor de betalingen in 2020?

Trendbepaling

Is het mogelijk om te bepalen hoeveel betalingen in 2020 worden gedaan maar dan wel rekening houdend met de huidige Corona crisis.

Om dit goed te kunnen analyseren heb ik als eerste de data van deze grafiek gezocht op dezelfde pagina van het artikel en ook in de factsheet “Betalen aan de kassa 2019” staan alleen de grafieken en niet de data, dus heb ik die voor het gemak zelf maar in Excel gezet.

De eerste tabel zag er als volgt uit. Ik heb in deze tabel de Pinpas en Creditcard betalingen samengevoegd in Betaalpas betalingen aangezien de Creditcard betalingen in Nederland in de winkel nog verwaarloosbaar zijn maar niet nihil.

Tabel 2010-2019

Vervolgens heb ik de trend van de afgelopen jaren doorgetrokken naar 2020 zodat ik de “normale” verwachting voor 2020 heb. Volgens de trendlijn zou in 2020 het aantal contante betalingen op 2,02 miljard uitkomen en het aantal Betaalpas betalingen op 5,18 miljard en het totaal aantal betalingen op 7,20 miljard.

Tabel 2010-2020

Of dit aantal correct zal zijn zullen we aan het einde van het jaar weten, echter door de vele winkelsluitingen zal het aantal lager uitvallen dan normaal, maar ook door het aantal extra supermarktbezoeken zal het aantal weer hoger uitvallen dan normaal, dus wellicht heffen deze twee elkaar wel op en kan de verwachting dus best wel eens uitkomen.

Verhouding tussen contant en betaalpas

Wat niet correct zal zijn is de verhouding tussen de contante betalingen en de Betaalpas betalingen (in 2019 was dit 32% contant t.o.v. 68% met betaalpas) , want we weten nu al dat er veel minder contant geld is opgenomen in de eerste weken van de Corona crisis dan in de weken ervoor.

Het aantal geldopnames is bijna gehalveerd dus zullen er hoogstwaarschijnlijk ook minder contante betalingen zijn aan de kassa’s.

Aantal geldopnames per week

Bron: https://www.betaalvereniging.nl/actueel/coronabulletin/

Voorspellingen

Mijn verwachting is dat als de winkels en horeca binnenkort allemaal weer open zijn dat ook het aantal geldopnames zal stijgen maar niet tot het oude niveau.

Hieronder mijn voorspellingen voor betalingen in 2020:

  • Ik verwacht dat in 2020 het aantal contante betalingen ongeveer 30% lager zal liggen dan normaal en dus zal het aantal contante betalingen in 2020 uitkomen op ongeveer 1,41 miljard i.p.v. 2,02 miljard.
  • Als het totaal aantal betalingen constant blijft dan betekend de daling van 0,61 miljard contante betalingen automatisch een stijging van de betaalpas betalingen met 0,61 miljard van 5,18 miljard naar 5,79 miljard.
  • Hierdoor zal de verhouding gaan naar 20% contant en 80% betaalpas.

Dat geeft de onderstaande tabel goed weer.

Tabel 2010-2020 normaal en verwacht

Deze tabel heb ik in Excel vervolgens in een mooie grafiek gezet en er voor gezorgd dat de normale betalingen als eerste worden getoond zodat de verwachtingen duidelijk afwijken van de normale aantallen. De verschillen van -0,61 miljard en +0,61 miljard zijn in deze grafiek goed zichtbaar.

Grafiek aantal betalingen in miljarden

Ik besef me dat we pas aan het begin staan van deze corona crisis dus het zou zomaar kunnen zijn dat ik er volkomen naast zit, maar de kans is ook aanwezig dat ik het juist heb. Ik zal hier begin 2021 op terugkomen als de werkelijk aantallen betalingen in 2020 bekend zijn.