Einde opdracht bij PLUS Retail

Mijn eerste opdracht als zelfstandig Retail Software Tester heb ik uitgevoerd bij PLUS Retail. In het BWA (Bedrijfs Winkel Automatisering) Programma mocht ik als Acceptatie Test Manager er voor zorgen dat  het acceptatie proces goed werd ingericht en dat de gebruikers wisten wat er van hun werd verwacht tijdens het uitvoeren van de gebruikersacceptatietest. Het programma bestond voor een groot deel uit de implementatie van SAP Retail met IBM als implementatie partner.

Nu heb ik in het verleden veel grote projecten gedaan, en in mijn Accenture en CGI tijd ben ik zelf ook onderdeel geweest van een groot projectteam, maar de manier hoe dit programma werd uitgevoerd en aangestuurd heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik had niet verwacht dat een partij als IBM een SAP implementatie zo uit het spoor zou kunnen laten lopen. Vanuit test oogpunt deden ze dan ook alles fout wat er maar fout gedaan kon worden. Zo waren er gewoon geen enkele software testers aanwezig in het SAP gedeelte van het programma. De SAP consultants testten dus hun eigen werk maar zonder enige strategie of überhaupt gestructureerde werkwijze. Zo werd alleen de “happy flow” getest met vaak maar één artikelvariant, terwijl PLUS Retail meer dan 50 artikelvarianten kent. De systeem integratie test (SIT) was echter de grootste aanfluiting van alles. Zo was er een aparte Master Data Management tool geïmplementeerd maar van enige integratie was er tot op de dag van de start van de SIT geen enkele sprake. Het MDM team en het SAP team had tot op die dag nog niet met elkaar gesproken. Tenminste, zo leek het wel. Ook de IIB (IBM Integration Bus) werd niet meegnomen in de testen die ze van plan waren. Al met al was de basis (artikelstambeheer) een potje en dat is nooit meer goedgekomen.

Dat bleek wel toen ik in de zomer terug kwam van vakantie en de UAT ineens gestart werd, zonder dat de SIT formeel was afgerond en zonder dat er een succesvolle data migratie naar de acceptatie test omgeving had plaatsgevonden. Dit waren immers 2 van de vele entry criteria die we vantevoren hadden opgesteld. Daarnaast stonden er nog blocking en high severity bevindingen open wat ook direct tot blocking issues leidde tijdens de UAT. Het is mij helaas niet gelukt om de start van de UAT tegen te houden want vanuit de stuurgroep en directie werd bepaald dat we door moesten gaan want we wilden zo snel mogelijk live met de eerste wave. Dat dit een verkeerde beslissing was bleek wel uit het feit dat we de UAT eigenlijk nooit op de rails hebben weten te krijgen en dat we eigenlijk meer een veredelde SIT aan het uitvoeren waren op de acceptatietestomgeving.

Ondertussen bleek de relatie tussen IBM en PLUS Retail ook tot een dieptepunt te komen wat heeft geleid tot de ontbinding van het contract eind november 2018, wat uiteindelijk ook betekende dat de stekker uit het BWA programma werd getrokken waardoor er ook aan mijn inzet een einde is gekomen bij PLUS Retail. Vanuit PLUS Retail is uiteindelijk besloten om de huidige systemen te moderniseren en om hier een apart project voor in te richten: Modernisering AXI (M-AXI).